Tardor a les Obagues de Sant Guim

Títol de la notícia
Tardor a les Obagues de Sant Guim
Data de la notícia
13/01/2022
Notícia

Les Obagues d'Amorós i la Tallada, és un dels llocs més extraordinaris per gaudir de la Tardor, a la comarca de la Segarra. Què millor que aquest poc conegut indret de l'altiplà de la Segarra per reprendre excursions naturalistes després d'un periode de restriccions per la pandèmia . Així, el passat diumenge 31 d'octubre, es reunien fins a 42 persones inscrites a la sortida botànica, al Punt d'informació de Sant Guim de Freixenet, amb la intenció de gaudir de una excursió botànica, guiada per Daniel Espejo, i co-organitzada per les entitats Flora Catalana i l'Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs.

Al llarg de 7 km, ens vam endinsar per boscos obacs a recer dels vents i freds dels altiplans, compaginant algún solell ocasional. Als fondos dels torrents temperats, destacàven els esplèndids aurons blancs, que serenament omplien la ribera pedregosa d'una catifa de fulles daurades. I a tot els racons dels vessants obacs, rouredes i pinedes de pinassa s'encenien de colors vermells, taronges i granats amb les gales dels aurons negres, moixeres de pastor i serveres. També, els mateixos roures, sucumbint als freds nocturns, ja donaven pas a bonics mosaics de grocs i verds, fins i tot als solells, on garrics i càdecs eren plens de glans i gàlbuls respectivament.

De vegades en fila india, o d'altres vegades agrupats, els participants resseguien plàcidament senders i camins, mirant les capçades i els nivells baixos de vegetació. L'indret no és propici per les falgueres, sorprenentment, però sí pels llorerets i les catifes de mill gruà que s'estenien pel sotabosc.

Tot plegat, l'excursió va ser un èxit, tant per la bona companyia dels caminants, la bellesa dels boscos i la meteorologia que millorava gradualment al llarg del matí. Està clar que caldrà repetir l'excursió, aquest cop a la primavera per gaudir de nou dels canvis en els boscos escassos i preuats del país segarrenc.

Grups de treball