Núm.8.-L'all de Belltall, cruïlla de cultures

Títol
L'all de Belltall, cruïlla de cultures
Data publicació
10/09/2023
Número revista
8
Descarregar article

    L’all (Allium sativum) és una espècie agrícola del gènere Allium provinent de la regió central d’Àsia, domesticat a partir del parent silvestre Allium longicuspis.

    Tot i la seva esterilitat, que limita els fenòmens d’hibridació i recombinació, existeix una elevada diversitat que ha emergit com a resultat de la coevolució de l’espècie i els agrosistemes. Malauradament, les varietats tradicionals d’all, que són l’herència d’aquest procés evolutiu, han desaparegut quasi completament dels camps.

    A Catalunya, l’all de Belltall sembla ser la darrera varietat tradicional cultivada que té renom. La seva pervivència es deu a la seva qualitat singular, la qual sembla provenir de la coevolució, durant més de 300 anys de cultiu, de diferents materials genètics originaris del centre d’Espanya i del sud de França, així com de l’efecte favorable que té el microclima de Belltall.L’esforç de la pagesia de Belltall per conservar i prestigiar aquesta varietat és una història d’estima pel patrimoni genètic que cal regraciar.

    Secció
    Etiquetes