Un paisatge impactant i diversitat de plantes

Llista de plantes
Títol de la notícia
Un paisatge impactant i diversitat de plantes
Data de la notícia
03/12/2022
Notícia

El diumenge 9 d’octubre, el Grup Local del Moianès va fer una sortida botànica als Gorgs Blaus (Monistrol de Calders).

Allà on siguis, viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora.

Un paisatge impactant i diversitat de plantes

Uns van sortir des de Castellterçol i tots es van trobar a les 9 del matí en un punt de la carretera B-124, a l’inici de la pista de terra que és paral·lela a la riera de la Golarda i que porta als gorgs: un seguit de basses voltades a banda i banda per un conglomerat blavós i allisat pel pas de l’aigua i dels anys.

Des d’allà, les fotos que es van compartir amb la resta del GL del Moianès mostraven un paisatge més mediterrani, els colors de la tardor, un treball de camp aplicat i una colla que fruïa del matí mentre descobria la vegetació del lloc.

De l’extensa llista de plantes que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana, se’n poden diferenciar dos grups:

El de les plantes més mediterrànies que les que es fan a l’altiplà del Moianès: Bupleurum fruticescens, Daphne gnidium, Globularia alypum, Lonicera implexa, Phillyrea angustifolia, Phillyrea latifolia subsp. media, Pistacia lentiscus, Rhamnus alaternus i Staehelina dubia.

I el grup de les plantes que es troben a les vores dels cursos d’aigua i que es van poder observar molt bé perquè no en baixava gaire per la riera. Són: Apium nodiflorum, Lemna gibba, Lemna minor, Lycopus europaeus, Lythrum salicaria, Mentha longifolia, Polygonum persicària i Rorippa nasturtium-aquaticum.

La planta “rara” que es va trobar va ser la Cuscuta epithymum subsp. epithymum, els cabellets de farigola. Una herba paràsita, filiforme i voluble de tiges rogenques que fa glomèruls de flors blanques. La van veure “al natural” i també l’hem vist en foto per les tiges de la sajolida.

Durant la tarda del mateix diumenge, una conversa compartida, l’observació detallada d’unes mostres i el treball amb les claus dicotòmiques van fer possible determinar la labiada Satureja calamintha subsp. glandulosa. Un èxit!

Esperem ja la propera sortida per gaudir d’un altre matí en companyia i per continuar l’aprenentatge i el coneixement de la nostra flora.

A reveure!

Grups locals
Grups de treball