Grup Local de les Garrigues

Les Garrigues és la comarca que s’ inclina cap al Nord-Oest. Constitueix l’ extrem meridional de la Depressió Central Catalana i al Nord , per la Plana d’ Urgell.

El nostre clima de transició entre mediterrani i continental a configurat un paisatge auster que tant ha impregnat el caràcter de la gent que l’ habita.

Fred intens i boires a l’ hivern, estius secs i molt calorosos, pluviometries escasses, tan sols 384 mm de mitjana anual, a motllurat unes estructures vegetals resistents. Podem visualitzar una olivera retorçada per les anyades i encara a dia d’ avui ens enjoia els àpats amb la premsada del seu fruit.

Tanmateix tot canvia per a alguns pobles, quan l’ esperança en forma de projecte de l’ arquitecte el senyor Antoni Selles per allà el segle XIX fa néixer el Canal d’ Urgell . El Canal d’ Urgell és una de les obres d’ enginyeria civil més importants que s’ han portat a terme en aquestes terres. Rega hectàrees de cultius dels municipis com són els d’ Arbeca, les Borges Blanques, Juneda ,Castelldans i Puiggròs. Va fer possible que es canviessin els cultius tradicionals, on és retorçaven oliveres i ametllers són ara terra de fruita dolça. El Canal d’ Urgell no tan sols va configurar nous paisatges sinó que també va dividir la comarca en pobles rics i en pobles pobres.

Com no citar el recent canal del Segarra- Garrigues l’ impacte del qual sobre el territori en serem testimonis.

Per tot això considerem que hi ha d’ haver una sensibilitat cap a l’ entorn del qual n’hem pres d’ essència, sense el paisatge que ens ha fet no som res. Així doncs, amb la finalitat de vetllar pel nostre entorn natural, la nostra flora i els seus usos hem constituït el  Grup Local de les Garrigues de Flora Catalana.

 

PresentacioGarrigesPortadaWeb.jpg